LOADING CLOSE

Over ons

Een merk met een verhaal

In een slaapkamer van amper zes vierkante meter is het rond de jaarwisseling van 1980 op 1981 allemaal begonnen. In de Singelstraat in Sint Willebrord, het woonhuis van oudwielrenner Rini Wagtmans, stond het kraambed van GOWA BV.

Rini Wagtmans, gele trui drager, winnaar van drie Tour de France etappes en een vijfde en zesde plaats in het eindklassement, stopte na de Olympische Spelen van Moskou als bondscoach bij de KNW. Samen met een compagnon startte hij een handelsonderneming. Het werd een eigen groothandel in sportartikelen. Al snel was het slaapkamertje – omgebouwd tot kantoor- te klein en groeide de opslag van atletiek- en wielerkleding de garage uit.

Vanuit West-Brabant ging Rini Wagtmans met GOWA het land in en de grenzen over. Hij had een neus voor innovaties op het gebied van sportkleding. Zelf had hij nog de oude acryltruien gedragen, truien die doorweekt en loodzwaar werden na een eerste regenbui.

Altijd opzoek naar innovaties ontdekte hij dat er in Italië, het modeland bij uitstek, een techniek werd ontwikkeld die de wereld van de sportkleding op zijn kop zou zetten.

Sponsornamen hoefden niet langer te worden ingebreid of geflockt, maar konden op textiel worden gezet. Deze sublimatie-techniek kon zelfs worden toegepast in combinatie met polyester. Er kon afscheid genomen worden van wol en acryl en werd zo een revolutie in sportkleding. Rini Wagtmans was met GOWA BV de eerste in Nederland die deze manier toepaste en begeleidde dat proces van A tot Z, van de eerste draad tot de fabriek en consument. De vinding werd gelanceerd op ‘randonneurs’ – trainingskampen van Nieuwe Revue. En in de winter van 1983/1984 kwamen de eerste rekken vol te hangen in grootwinkelbedrijven als Kwantum Sport, Makro, en Maxis. Het bleek een reuzesucces en de definitieve vestiging van de naam GOWA BV.

In Sint Willebrord bleek alleen de voormalige Halschool aan de Pastoor Palsstraat nog groot genoeg en vanuit deze plek werden contracten afgesloten met vele Nederlandse sportbonden. Zelfs achtien ere- en eerstedivisieclubs werden onder licentie aangekleed, waaronder Feyenoord, PSV en… het Nederlands elftal. GOWA BV kreeg een dochter in de vorm van GOWA Promotions (relatiegeschenken) en werd ook eigenaar van het wielerkledingmerk Rogelli. De wereldwijde faam van de naam Wagtmans bleek een sterke ‘brand’ voor zijn zoon Marijn. Toen de grondlegger in 1996 besloot het wat rustiger aan te gaan doen, stapte Marijn Wagtmans als opvolger in het bedrijf. Hij introduceerde nieuwe, frisse ideeën en liet het inmiddels tot GOWA Sportswear omgedoopte bedrijf uitgroeien tot een exportfirma van wereldfaam.

Rogelli Sportswear wordt opgericht
1975
Oud- Gele Trui Drager Rini Wagtmans richt in samenwerking met Dick Goree Gowa Sportswear B.V. op.
1980
Rogelli Sportswear wordt onderdeel van Gowa Sportswear b.v.
1992
Gowa Sportswear B.V. wordt overgenomen door de zoon van Rini Wagtmans, Marijn Wagtmans.
1996
Gowa Sportswear B.V. krijgt een nieuwe look en feel
2012
De 3e generatie Wagtmans wordt opgenomen in het bedrijfsleven van Gowa Sportswear B.V.
2014
Eind 2016 staat de teller bij Gowa Sportswear B.V. alweer op 23 medewerkers!
2016